Dal+Szerző Playlist #67: Zenék a tavaszi Dal+Szerző magazinból

A Dal+Szerző Playlist az Artisjus magyar zenéket bemutató kétheti sorozata.

Az eheti playlistek meghallgathatók itt:

Spotify– Deezer– YouTube

Szokás szerint összeállítottunk egy Playlistet a Dal+Szerző magazin aktuális – itt olvasható – számában szereplő szerzők, előadók dalaiból.

Rúzsa Magdi

A magazin címlapján Rúzsa Magdi látható, és a nagyinterjúban Hegyi Györggyel próbálja megfejteni “a nagy titkot”. Az énekesnő pályáját nemrég itt mutattuk be részletesen.

HonlapFacebook

Gábriel

“Az Aprócska Blueson kívül nem volt más, ami slágerként tudott volna berobbanni. Akkor találtam meg újra a Gábrielt, ami eredetileg egy horvát dal, amit még kamaszkoromból ismertem. Talán valami felső sugallatra, de úgy éreztem, hogy erre kellene írni egy magyar szöveget, mert az működne. Be is robbant, és ezzel bennem is elindult egy másfajta gondolkodás. Odáig is írtam ezt-azt, de addig az én dallamaim még nem jelentek meg a dalokban” – mondja Rúzsa Magdi az interjúban.

Zene: Huljic Tonci, Huljic Vjekoslava. Szöveg: Geszti Péter. ISWC kód: T-007.260.050-0

Egyszer

“Amikor úgymond ‘csak’ énekes vagyok, és nem én írom a dalt, az is rengeteg munka. Ha együtt ülünk mondjuk Pici bácsival a stúdióban, akkor előfordul, hogy egyes szavakon dolgozunk akár napokon át. Persze nagyon sokat tanulok ebből is, de mindig észnél és szívnél kell lennem, mert sok-sok fontos apróságra kell figyelnem” – olvasható az interjúban. A több, Presser Gábor által írta Rúzsa Magdi-dal közül ez az egyik legnépszerűbb, amit a Csík Zenekarral is előadott az énekesnő.

Zene, szöveg: Presser Gábor. ISWC Kód: T-007.169.442-2

Érj hozzám

Ennek a dalnak (ami a 2016-os album címét is adta) a szerzői között ott van Madarász Gábor (Madi), akivel már korábban is dolgozott együtt Rúzsa Magdi, valamint Szakos Krisztián, aki azóta állandó alkotótársa. “Vele most nagyon egymásra találtunk, mert bármelyik énekdallamomat odaadom neki, lát benne fantáziát” – mondja róla az énekesnő. Szakos Krisztiánt részletesen, sok zenével itt mutattuk be.

Zene: Madarász Gábor, Szakos Krisztián. Szöveg: Rúzsa Magdolna, Szakos Krisztián. ISWC kód: T-007.265.126-3

Kollár-Klemecz László

Az elsősorban a Kistehén vezetőjeként ismert Kollár-Klemecz Lászlóval készült interjú a zenekar “legfelszabadultabb lemeze”, a kritikusok 2018-as kedvencei között is szereplő Bocsánat mellett a gitáros-énekes-dalszerző novelláiról, illetve világszemléletéről is szól.

Kistehén honlapFacebookKollár-Klemencz honlap Facebook

Kistehén: Szájber gyerek

A Kistehén “alternatív mulatós” korszakának legnagyobb slágere. Ebben az időszakban Little Cow néven komoly nemzetközi sikereket is elért a zenekar, Európa-szerte turnéztak, Amerikát is megjárták.

Zene, szöveg: Kollár-Klemencz László. ISWC Kód: T-007.025.920-9

Kistehén: Ezt is elviszem magammal

Kollár-Klemecz László a költőket és zenészeket összehozó Rájátszás sorozatban is szerepelt; Erdős Virág verséből először ott lett dal, ami aztán Kistehén-szám is lett. A klip a 2012. októbber 23-án tartott Milla-tüntetésen készült felvételekből áll, de a szöveg túlmutat a direkt politizáláson.

Zene: Kollár-Klemencz László. Szöveg: Erdős Virág. ISWC Kód: T-007.198.413-8

Bocsánat

“A minőségi alternatív szórakoztatáson túl komoly társadalmi kérdéseket feszegetnek” a Bocsánat című lemez dalai – idézi az interjú az önjellemzést. Kollár-Klemencz ugyanakkor azt is mondja, hogy “amikor megírom a szövegeket, teljesen értelmetlennek tűnnek, de ha úgy érzem, hgy nincs bennük közhely és nem nagyon gázosak, maradnak. Viszont azt, hogy miről szólnak, csak utólag szoktam megtalálni.”

A dal regisztrációja még folyamatban van.

Kollár-Klemencz: Rengeteg

Új szólólemez is készül, de mint Kollár-Klemencz mondja, “a Rengeteg még erős bennem és a kamarazenekarban is, mindenképpen ezzel a világgal szeretnék tovább menni.”

Zene: Kollár-Klemencz László, Weil András. Szöveg: Kollár-Klemencz László. ISWC kód: T-007.275.202-3

Ivan & The Parazol

A zenekarral több alkalommal foglalkoztunk: részletesen itt, nemrég pedig itt; az akkor még megjelenés előtt álló, az interjú témáját adó Exotic Post Traumatic albumról is szerepelt már dal az utóbbi Playlistben.

When I Was 17

A lemez felvezető klipek egyike David Bowie előtt tiszteleg, akinek életműve, figurája Vitáris Iván szerint azt jelképezi, hogy “másnak lenni előny, és sosem hátrány”.

Zene: Beke István, Balla Máté, Tarnai János, Deli Soma, Simon Bálint, Vitáris Iván. Szöveg: Vitáris Iván. ISWC kód: T-007.295.564-6

Bánkuti Dani

A Dalszerző Expón is előadó – így ebben a Playlistben már szereplő – Bánkuti Dani interjúja elsősorban a Magyar Producer Workshopról, oktató jellegű YouTube-csatornáiról és könyveiről szól, de az egész onnan indult, hogy producerként olyan sikeres volt, hogy “gyakran kérdezgettek, én pedig örömmel válaszoltam”.

HonlapYouTubeMagyar Producer Workshop Facebook

FlameMakers: Álmok szigetén

A Klinger Danival alkotott duó komoly nemzetközi sikereket ért el, Németországban Ausztriában és Svájdcban arany- és platinalemezeket tudhattak magukénak. Kevés magyar nyelvű dalaik egyike ez, ami 21 héten át szerepelt a Mahasz Dance Top 40 listáján.

Zene: Klinger Dániel, Bánkuti Dániel. ISWC kód: T-007.149.677-9

Dan Domino: Nasty

“2016-ban, kiadói nézeteltérések miatt a FlameMakers projektet a szerződés lejártáig muszáj volt szüneteltetni, ezért egyszóló projektet kezdtem Dan Domino néven” – olvasható Bánkuti honlapján. Nasty című számának a premiert nem más, mint David Guetta csinálta. Egy “így készült” oktatóvideó is tartozik hozzá (angol nyelvű).

Zene: Bánkuti Dániel. ISWC kód: T-007.278.107-7

Mayberian Sanskülotts

“Nyers, de ártatlanul és őszintén” – olvasható a “dreampopos, panelpopos, kicsit a nyolcvanas évek magyar alternatív zenéit idéző” Mayberian Sanskülotts bemutatásában. A zenekar több dallal szerepelt ebben a Playlistben, Adlait című előző albumuk pedig a kritikusok kedvenc 2016-os lemezeinek listáján volt ott. Új, Neverending Sorry című albumukról válogattunk két dalt.

Unreal

Ez a bravúros, Pajor Kristóf rendezte klip vezetett a meghívásukhoz a Primavera Sound showcase programjába.

A dal regisztrációja még folyamatban van.

Empty Room

A Neverending Sorry másik felvezető videóját az énekesnő, Csordás Zita rendezte; a korábbi low-budget vizuális világot frappáns, önironikus koreográfiával fejlesztve tovább.

Zene: Hromkó István, Csordás Zita, Szigeti Árpád, Balogh Gallusz, Várnai Szilvia. Szöveg: Csordás Zita. ISWC kód: T-007.315.714-8

Freakin’ Disco

“Hangszerekkel megtámogatott elektronikus zenéjük egyszerre tartalmaz jazz és techno elemeket, mely időnként átcsap pszichedelikus, space rockba. A dalok sokszor visszahallgatott imprókból születnek” – olvasható a Freakin’ Disco zenekart bemutató cikkben. Szerepeltek a Playlistben mint a Hangfoglaló Program által támogatott induló előadók, illetve showcase-eken jól szereplő zenekarként. Monster című második albumuk a kritikusok egyik kedvence volt 2018-ban.

Facebook

Rules

A Freund Ádám rendezte klip több neves külföldi fesztivál versenyprogramjába is bekerült: a New York-i One Screen Shots után a berlini Music Video Awards versenyre utazott.

Zene: Szabó Sipos Ágoston, Komjáti Áron, Csizmás András, Keresztes Gábor. Szöveg: Keresztes Gábor. ISWC kód: T-007.312.533-3

Ship

Bár a Rules a kiemelt, klipes dal, a lemez egészét jobban reprezentálja ez a szám.

Zene: Szabó Sipos Ágoston, Komjáti Áron, Csizmás András, Keresztes Gábor. ISWC kód: T-007.312.534-4

Lemezajánlók

Harcsa Veronika & Gyémánt Bálint: Shapeshifter

Az ének-gitár duó az új lemezen belga ritmusszekcióval egészeült ki, így született ez az “egyszerre jól átgondolt, kifinomult, mégis léleksimogatóan nyílt és őszinte anyag”.

Shapeshifter Zene és szöveg: Harcsa Veronika, Gyémánt Bálint. ISWC kód: T-007.312.227-6

colorStar: Time Is The Drug

A colorStart több mint húsz éve “az elektronikus tánczenét vegyíti pszichedelikus pop-rockkal, lemezről lemezre egy teljesen új ízt hozzáadva”; az aktuális albumon “az inspirációk között olyan technológiai és kulturális hatásokat emlegetnek, mint a VR, a mesterséges intelligencia vagy a szimulációs elméletek.”

It’s All Around – Zene: Somogyi Ferenc, Szalay Péter, Sándor Dániel, Keleti András, Máté Szabolcs. Szöveg: Szalay Péter. ISWC kód: T-007.318.130-2

Marlboro Man: Egyre lejjebb

Gerdesits Ferenc – avagy Faszi – a Quimby dobosaként a legismertebb, de már 26 éve működteti Marlboro Man című zenekarát. “Saját bevallásuk szerint visszatértek az ún. suttyórock stílusához”, és “a már címében is beszédes lemez pellengérre álítja a képmutató embereket”.Zene és szöveg: Gerdesits Ferenc, Selmeci Péter. ISWC kód: T-007.305.994-5

Szeresd a gidát is – Zene és szöveg: Gerdesits Ferenc, Selmeci Péter. ISWC kód: T-007.305.998-9

Perrin: Lay Down

“Remek groove-ok, fülbemászó dallamok és egy nagy adag dögösség” vagyis “a 80′-as évek diszkó, funk és soul világa a mai R&B-vel és elektronikus zenével vegyítve” – ezek jellemzik a kritikusok 2018-as kedvencei közé is bekerült EP-t.

A dal regisztrációja még folyamatban van.

Nóvé Soma: Népdalok

Szintén nagy kritikai sikert aratott a Middlemist Red frontemberének népdalokat feldolgozó EP-je. “Nagyon gazdag a a magyar zenei hagyomány, de népdalokat úgy, ahogy Nóvé Soma lemezén szólnak, talán még nem hallhattunk soha.”

A dal regisztrációja még folyamatban van.

Lovasi András: Tűzijáték délben

A magyar rock egyik meghatározó dalszerzője 18 évvel az első (Bandi a hegyről) után jelentette meg második szólólemezét. “Nagyon őszinte, lecsupaszított anyag mind mondanivalóját, mind zeneiségét tekintve. A dalszövegek témái nagyon bensőségesek, a minimalista megszólalásnak hála akár egy teljesen szóló produkcióról is lehetne szó.”

Ének rólunk Zene és szöveg: Lovasi András. ISWC kód: T-007.316.242-1

A Playlist végighallgatható a Deezeren, valamint a Spotify-on:



és a YouTube-on:



Categories: Playlist

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading